Montag, 20. August 2018

FREE MOHAMEED NOW!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΧΑΜΕΤ ΑΛ ΚΟΡΕΣΙ - ΤΟ ΙΡΑΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ! #OasisRhodes

Donnerstag, 16. August 2018

Η περιπέτεια του Χασάν Αλ Κοντάρ


Ο Χασάν Αλ Κοντάρ είναι ένας ήρωας. Δεν το βάζει κάτω. Βρίσκεται εγκλωβισμένος στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ (KLIA2) και κοιμάται στο domestic transfer terminal.

Γεννημένος το 1981 στη Συρία αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα επειδή αρνήθηκε να πολεμήσει στον αδελφοκτόνο πόλεμο. Για τους Δρούζους είναι πολύ δύσκολα να υπηρετήσουν στον εθνικό στρατό του Άσαντ. Βρίσκεται εξόριστος από το 2011 και κινδυνεύει να συλληφθεί αν επιστρέψει στη Συρία.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η περίπτωση του Χασάν δεν είναι μοναδική καθώς υπάρχει κίνδυνος να γενικευτούν οι απορριπτικές αποφάσεις αποδοχής προσφύγων.


Τι συνέβη στον Χασάν;
Αρχικά είχε μεταναστεύσει το 2006 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εργάστηκε ως ασφαλιστής. Η άδεια εργασίας του έληξε το 2011 όταν είχε αρχίσει ο πόλεμος στη Συρία. Η συριακή πρεσβεία αρνήθηκε να ανανεώσει το διαβατήριό του με αποτέλεσμα ο Χασάν έμεινε παράνομα στα ΗΑΕ. Χωρίς να το περιμένει, το 2017 απελαύνεται στη Μαλαισία, σε μια από τις χώρες που αποδέχονται Σύριους χωρίς βίζα.


Με πράσινο οι χώρες που δεν απαιτούν βίζα από τους Σύριους ή απαιτούν «βίζα κατά την άφιξη» ή ηλεκτρονική βίζα.

Το δράμα του Χασάν μόλις είχε αρχίσει. Στην προσπάθειά του να ταξιδέψει στον Ισημερινό, οι Τουρκικές Αερογραμμές του αρνήθηκαν την επιβίβαση αν και είχε αγορασμένο εισιτήριο. Δεν του επέστρεψαν ποτέ τα χρήματα. Στη συνέχεια προσπάθησε να πετάξει στην Καμπότζη αλλά οι αρχές δεν του επέτρεψαν να εισέλθει στη χώρα με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Μαλαισία. Στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ όμως δεν του επιτρέπουν να βγει έξω επειδή είχε λήξει η τουριστική βίζα των 30 ημερών.
Οι προσπάθειες που ακολούθησαν να του επιτραπεί η επαναεισδοχή στη χώρα ώστε να ξεκινήσει να μετρά νέο 30ημερο δεν τελεσφόρησαν καθώς διαπιστώθηκε ότι η Μαλαισία δεν είχε υπογράψει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Προσφύγων του 1951.

Η ζωή στο αεροδρόμιο
Ο Χασάν κοιμάται στις καρέκλες και κάτω από τη σκάλα του domestic transfer terminal, ενώ φαγητό του δίνει το προσωπικό της εταιρίας χαμηλού κόστους AirAsia, η οποία χρησιμοποιεί το KLIA2 κατά 95%. Επικοινωνεί μέσω του δωρεάν wifi του αεροδρομίου. Έχει αδυνατίσει αλλά δεν το βάζει κάτω.


Άνθρωποι της αλληλεγγύης προσφέρθηκαν να τον βοηθήσουν, έγραψαν επιστολές για να τον δεχτούν στον Καναδά. Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες προσπάθησε να βρει νομική βοήθεια. Ο Jeremy Corbyn, αρχηγός των Εργατικών κατέθεσε επερώτηση προς τον Πρωθυπουργό της Μ.Β. ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στη Μεγάλη Βρετανία.

Απεγνωσμένος, τον Ιούνιο του 2018, μετά από 100 μέρες εγκλωβισμού, κατέθεσε ηλεκτρονική αίτηση στη ΝΑΣΑ για να συμμετάσχει σε αποστολή στον Άρη. Ό Άρης, ως άλλος πλανήτης, δεν έχει θέσει ακόμη περιορισμούς στη μετακίνηση των προσφύγων.


Μ.Κ.


ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ AL-QURAISHI MOHAMMED ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ. Η ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΡΟΔΟΥ OASIS ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΙΤΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ 27ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ.